19 серпня наші пращури несли до храмів святити яблука, до
цього дня їсти їх не можна, так як вірили, що якщо батьки будуть їсти яблука до
Спаса - їх дітям на небі не дістануться від Бога гостинці у вигляді райських
яблук. Матері, які втратили своїх дітей, повинні були віднести на могилки
померлих освячені яблука. На Яблучний Спас було прийнято пригощати незаможних,
сиріт і бідняків яблуками, а хворим відправляли гостинці додому.
У церкву одягалися в білий одяг, нагадуючи про Преображення
Господнє. У Яблучний Спас вірили, що яблука володіють чарівними властивостями,
тому загадували бажання, перед тим як з'їсти освячене яблуко, а деякі з дівчат
ворожили на шкірці. Не дарма пращури вважали яблуко чудодійним фруктом - адже
з'їдаючи по яблуку щодня - ви забезпечите себе особливо важливим вітаміном С і
забудете про нездужання пов'язані з імунною системою, а також, яблука багаті
залізом, фолієвою кислотою і магнієм, що важливо для зміцнення нашого
організму. У Спас дбайливі господині не забували спекти смачні пироги з яблук,
пригощаючи родичів і сусідів.
Закінчували день колективними виходами в поля, для того, щоб
провести літо. Виконували народні пісні і танці. А наступного дня зустрічали
осінь і готувалися до нового сезону.
До наших часів не зовсім збереглися традиції, і мало
хто святить яблука і не їсть їх до Яблучного Спаса, але це свято зайвий привід
нагадати собі і близькому нашу історію, яку ми повинні шанувати, і не
полінуватися віднести яблука до церкви посвятити, пригостити рідних, друзів і
колег, а ввечері до десерту подати ароматний яблучний пиріг, який такий простий
у приготуванні. Порадуйте себе і своїх близьких! І смачно і корисно