.

Містичне свято Івана Купала: традиції, обряди і вірування

Свято Івана Купала, яке відзначається в ніч із шостого на сьоме липня, є одним із найзагадковіших та найбільш містичних. В ньому настільки тісно переплелися язичницькі та християнські традиції, обряди та вірування, що це не може не дивувати. Тим не менше, українці щороку із великим задоволенням відзначають купальську ніч!

Чарівна купальська ватра

Святкування Івана Купала здавна відбувалося з великим розмахом і організовувалося навколо великої розпаленої ватри. Вогонь символізував сонце та очищення, тому молоді люди парами стрибали через полум’я – хто перестрибне, той скоро одружиться! А якщо пара стрибала невдало і потрапляла ногами у вогонь, то слід було чекати біди.
Крім яскравої ватри, наші предки запалювали ще й велике вогняне колесо і спускали його з гори або розкручували на стовпі. Можна лише уявити, як це шоу вражало людей, адже на той час не існувало навіть електрики!

©Pixabay

Чому на Івана Купала плетуть вінки

Плетіння вінків на Івана Купала – одна із найвідоміших і найдавніших традицій цього свята. Ще від самого ранку дівчата збирали барвінок, м’яту, тисячолистник, інші польові квіти та трави та заплітали їх у вінки. Вважалося, що в купальську ніч рослини наділялися магічною силою, тому й вінки з них були особливими і використовувалися для цікавих обрядів. Дівчата кидали вінки у воду, а хлопці намагалися їх витягнути: якої дівчини вінок спіймають, ту і поцілують!
Також на вінках ворожили на бажання: загадували щось і відпускали вінок плисти за течією річки. Якщо він зникав з очей, значить, бажання збудеться, а якщо невдовзі приставав до берега, то до здійснення мрії потрібно чекати ще цілий рік!

Івана Купала
Заборони на Івана Купала

Купальська ніч здавна вважалася часом, коли активізуються лісові та водяні нечисті сили: мавки, русалки, лісовики та інші містичні персонажі. У зв’язку з цим віруванням виникло багато заборон:
– не купатися у водоймах, бо русалки затягнуть на дно;
– хворим, вагітним, літнім людям і дітям краще не підходити до води, бо вона ослабить їх ще більше;
– в це свято не дозволялося нічого продавати, віддавати та позичати, бо сім’я збідніє.
А от що потрібно було робити, знають всі! Саме в чарівну купальську ніч люди йшли в ліс і шукали надзвичайно могутню квітку папороті, яка розцвітає один раз на рік. Вважалося, що той, хто її знайде, буде наділений великою силою та везінням у всіх справах.
Івана Купала
В наш час більшість із цих традицій збереглася: запалюються вогнища, організовуються нічні святкування та ворожіння, але всі ці дії набули більш ігрового та розважального характеру. Християни ж святкують день народження Іоана Хрестителя вже наступного дня – сьомого липня.