.

 12 січня 2021 р. виповнюється 145 років від дня народження відомого американського письменника, популярного автора пригодницьких романів Джека Лондона. За 17 років своєї літературної діяльності він створив 20 романів, 3 п'єси і понад 200 оповідань. Його твори розповідають про щиру дружбу між тваринами і людьми, тягу до пригод і, звичайно ж, кохання. У своїх кращих книгах - «Мартін Іден», «Серця трьох», «Морський вовк», «Біле Ікло», «Поклик предків» - письменник зумів заглянути в глибину людської душі, показати людину в її величі і в її слабкості. Простота і ємність викладу, динамічність дії, природність діалогу завжди були сильними сторонами його обдарування.

Пропонуємо цікаві факти з життя знаменитого письменника:
*Батько майбутнього письменника відмовився визнавати сина, так що той офіційно вважався дитиною невідомого батька.
*Справжнім ім'ям Джека Лондона було Джон Гріффіт Чейні. *Прізвище «Лондон» він отримав пізніше, коли його мати вийшла заміж вдруге, і дала йому прізвище вітчима.
*Мати Д. Лондона ледь не наклала на себе руки, коли була вагітною, тому що її коханець відмовився визнавати сина і намагався змусити її зробити аборт.
*14-річним юнаком Джек Лондон зібрав грошей, купив човен і ловив креветок, яких потім продавав.
*Першою дружиною Лондона стала наречена його трагічно загиблого товариша.
*У 18 років він був заарештований за участь у бунті і провів за ґратами цілий місяць.
*Джек Лондон сам створив креслення, за якими був побудований корабель, на якому він відправився в навколосвітнє плавання. Але за станом здоров'я йому довелося повернутися додому, так і не завершивши свою грандіозну подорож.
*жек Лондон був найбільш високооплачуваним письменником Америки. Вже до 1907 року (до 30-ти років) він був дуже заможною людиною, його гонорар доходив до 50 тисяч доларів за книгу (на ті часи це була фантастична сума).
*У політичних поглядах Лондон був соціалістом. Як письменник – дуже популярний ще за життя. Йому першим з американських письменників вдалося заробити своєю творчістю 1 000 000 доларів. Серед інших відомих світу людей, він був досить популярний: Лев Толстой мав його книги в своїй бібліотеці, його любив Єсенін, Грін, в деяких роботах Маяковського присутній його вплив. Навіть вмираючому Леніну читали його твори.
*Він був хуліганом, п’яницею, авантюристом, обожнював пригоди, і, звичайно ж, суспільство жінок … Постійно міняючи свій рід діяльності, йому вдалося набратися досвіду, знань, і тем для своїх праць.
На Алясці, наприклад, він шукав золото, а згодом написав великі за своїм духом твори:
«Смок Белью»;
«Діти Мороза»;
«Дочка Снігова»;
«День горить»;
«Жага до життя».
*Цікавим є той факт, що Лондон вплинув на географічні назви в Росії: в Магаданській області є озеро «Джека Лондона». За легендою ті, хто його так назвав, знайшли на березі книгу цього письменника, але це не факт.
*Причиною смерті письменника стало передозування знеболювальними. Досі невідомо, чи була вона випадковою або навмисною.
*На могилі знаменитого письменника замість надгробка стоїть звичайний валун.

І в завершенні хочеться сказати, що цікавих фактів про Джека Лондона і його життя досить багато, а кращий спосіб дізнатися їх – читати його твори, воістину захоплюючі, дивовижні і даруючи свободу: свободу духу того життя, про яке в них написано.


6

Нравится
Комментировать
Поделиться