.

Паломницька поїздка

 Шляхетний неоплан плавно хитаючи боками стишив хід і зупинився на повороті Червоне, наша група зайняла свої місця в автобусі.

Паломницька поїздка розпочалася з відвідування Свято-Іоанно-Богословського Лемешівського чоловічого  монастиря  Вінницької єпархії Української Православної Церкви, який діє  з 1999 року,де  мешкає 12 монахів. Настоятелем Іоано-Богословського монастиря є архімандрит Феодосій.

Паломники відвідали богослужіння, нас ознайомили з історією та сьогоденням монастиря. Усі були у захваті від монастирського зоопарку.

Наступною зупинкою було село , Шевченка, Літинського району , де знаходиться  Храм

Зіньковецької ікони Пресвятої Богородиці.

Нашу подорож  продовжила Божественна літургія та молебень біля чудотворної ікони Божої Матері «Зіновинська».

І на закінчення поїздки ми прийняли участь у вечірньому богослужінні у Троїцькому  Браїлівському жіночому монастирі УПЦ .

Заснований у 1635 р. у Вінниці за клопотанням Брацлавського підсудка і королівського секретаря Михайла Кропивницького, згодом сенатора польського.

Теперішня будівля монастиря почала зводитися у 1767 р. у Браїлові коштом польського магната Францішека Салезія Потоцького як монастир католицького ордену тринітаріїв. Завершене будівництво було 1778 р. за сприяння його сина Станіслава Щенсного.

Після анексії Поділля Російською імперією в будівлю закритого внаслідок польського повстання 1830—1831 рр. монастиря тринітаріїв у 1845 р. перемістився православний жіночий монастир з Вінниці. Той був закритий уже більшовицькою владою 1932 р. після того, як у монастирі більшовики знайшли збіжжя, приховане під час Голодомору селянами Москалівки і Козачівки. Під час нацистської окупації монастир з дозволу румунської адміністрації відновився у 1942 р., але знову був закритий радянською владою у 1962 р. До 1989 р., коли монастир знову відкрився в цій будівлі, там функціонували Браїлівське профтехучилище, а згодом туристична база. Зараз монастир є діючим Російської православної церкви. У 90-ті роки ХХ ст. проведено реставрацію всього комплексу будинків і монастирського подвір'я.

Трішки стомлені і дуже задоволені близько півночі повернулися паломники додому.

Дякуємо організаторам подорожі і особливо о. Володимиру Катиринчаку.